wel of geen tussendoortjes?

Wel of geen tussendoortjes?

“Tussendoortjes, hoe zit het daar mee?” of  “Heb je nou wel of geen tussendoortjes nodig?” zijn vragen die me vaak gesteld worden.  Tijd om er eens wat over te schrijven dus!  

 

Als het gaat om de vraag ‘Wel of geen tussendoortjes’ zijn twee dingen van belang: allereerst: heb je tussendoortjes nodig? En als het antwoord ja is: wat kan je dan het beste nemen?

Wel of geen tussendoortjes?

 

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: heb je tussendoortjes nodig?

 

Het simpele antwoord: als je voldoende (in hoeveelheid en voedingsstoffen) eet bij de hoofdmaaltijden, heb je in principe geen tussendoortjes nodig. Je lichaam kan dan prima een paar uur zonder eten. En heb je toch wat te weinig energie binnen gekregen, dan heb je nog een voorraad glucose en vet die aangesproken kan worden voor extra energie. Dit is juist het moment dat je lichaam overschakelt op vetverbranding!

Als je voldoende eet bij de hoofdmaaltijden, heb je in principe geen tussendoortjes nodig

Waarom eten we tussendoortjes?

 

Als we eigenlijk geen tussendoortjes nodig hebben, waarom eten we ze dan?

 

Uit gewoonte

Veel mensen eten tussendoortjes uit gewoonte, of omdat ze bang zijn dat ze anders later honger zullen krijgen.

Het nadeel hiervan is dat je niet goed naar je lichaam luistert. Als je eet op momenten dat je wel honger hebt, zal je na een bepaalde hoeveelheid eten merken dat je verzadigd begint te raken. Maar eet je uit gewoonte of zonder echte trek, wanneer stop je dan met eten? Je was immers al verzadigd voordat je begon… Ook krijg je op deze manier wellicht meer calorieën binnen dan je eigenlijk nodig had.

Valse honger

Voel je wel echt honger of trek, begin dan eens met een glas water. Je kunt namelijk ook last hebben van ‘valse honger’. Dit is dorst die wordt verward met een hongergevoel. Je gaat dan op zoek naar eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt.

Te weinig gegeten

Helpt dit niet? Het kan zijn dat je bij de vorige maaltijd te weinig gegeten hebt en je nu echt trek of honger voelt. Is het al bijna tijd voor de volgende hoofdmaaltijd? Dan kan het helpen om even wat anders te gaan doen om jezelf af te leiden van het hongergevoel. Vaak kan je dan een kwartiertje of half uur prima overbruggen. 

 

Maar dat werkt niet altijd. Ik merk het zelf bijvoorbeeld als ik niet genoeg gegeten heb en met een taak bezig ben waarbij ik veel moet nadenken. Op een bepaald moment lukt dat gewoon niet meer, mijn hersenen hebben dan echt nieuwe energie nodig. Ik kan dan nog best een half uur een wandelingetje maken zonder om te vallen, maar om nog na te kunnen denken, moet ik echt iets eten…

Welke tussendoortjes zijn geschikt?

 

Heb je ook het gevoel dat je tussendoor écht iets nodig hebt? Negeer dat dan niet, maar probeer te kiezen voor iets gezonds. Daar heeft je lichaam op zo’n moment het meeste aan. Denk bijvoorbeeld aan fruit, groente, een klein handje noten, een bakje kwark. Ook kun je een deel van je maaltijden als tussendoortje eten. Neem bijvoorbeeld om 11 uur alvast een snee brood met beleg die je normaal bij de lunch zou eten. Of pak om 16 uur alvast je toetje, wat rauwkost of een kop soep. Zelf maak ik om 11 uur vaak een cappuccino met flink wat halfvolle melk erin.

 

Het beste kan je zorgen voor een tussendoortje met voldoende eiwitten, (onverzadigde) vetten of vezels. Deze stoffen geven langer een vol gevoel en zorgen voor een minder snelle stijging van je bloedsuikerspiegel dan een tussendoortje dat vooral bestaat uit koolhydraten (suiker, zetmeel).

 

Kant en klare tussendoortjes zoals Sultana, Liga, Snelle Jelle en alles wat eindigt op koek (eierkoek, ontbijtkoek) kan je het beste proberen te vermijden. Deze producten zijn vaak relatief duur en lang niet zo gezond als het lijkt.

Kies jij nu nog vaak voor te veel en ongezonde tussendoortjes? En wil je daar iets aan doen maar weet je niet hoe? Neem dan contact op voor meer informatie over mijn werkwijze of plan een gratis kennismakingsgesprek! Eerst meer weten? Je kunt meer lezen over mijn mijn achtergrond of mijn aanbod.

Gratis tips en inspiratie

Wil je gratis inspiratie of tips over afvallen, gezond eten of het veranderen van je eetgedrag? Je kunt me volgen op Facebook of Instagram. Daar zal ik regelmatig updates en tips plaatsen.