Recept: gezond bananenbrood met havermout

Een dag met de kinderen thuis is voor mij een goed moment om de keuken in te duiken en iets lekkers te bakken. Als het aan de kinderen ligt, maken we dan cupcakes of een taartje, maar nu wilde ik liever iets gezonds. Het is dit gezonde bananenbrood geworden. Zonder toegevoegde suikers en met havermoutmeel in plaats van bloem is dat een gezond alternatief voor cake of gebak. Daarbij is havermout in de meeste supermarkten ook nu nog goed verkrijgbaar, terwijl het schap met bloem vaak akelig leeg is. Hieronder vind je het recept. 

Ingrediënten bananenbrood

  • 3 rijpe bananen (hoe rijper een banaan, hoe zoeter de smaak dus iets te bruine bananen zijn perfect voor dit recept)
  • 3 eieren
  • 150 gram havermout (gewoon de goedkoopste die je kunt vinden)
  • 50 gram ongezouten noten
  • een flinke theelepel bakpoeder
  • een theelepel kaneel
  • een snuf zout

gezond bananenbrood ingrediënten

Verder nog nodig: een kleine cakevorm (20-24 cm), bakpapier, staafmixer of keukenmachine

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden.

 

Maal de havermout fijn met de staafmixer of in de keukenmachine tot het eruit ziet als meel. Het is niet erg als er nog wat kleine stukjes in zitten.

 

Hak de noten grof.

 

Maak de banaan fijn met de staafmixer. Voeg de eieren, havermoutmeel, zelfrijzend bakmeel, kaneel, zout en gehakte noten toe en mix alles door elkaar.

 

Bekleed de cakevorm met bakpapier, doe het beslag in de vorm en zet het bananenbrood ongeveer 55 minuten in het midden van de oven.

gezond bananenbrood resultaat

Haal het bananenbrood uit de oven, laat een beetje afkoelen en snijd in plakken. Eet smakelijk!

Extra informatie

Voedingswaarde

Het hele bananenbrood bevat zo’n 1400 kcal. Ik haalde er 16 plakjes uit, wat neerkomt op bijna 90 kcal per plakje. Ongeveer evenveel dus als in een snee volkorenbrood of 1,5 speculaasje.

Variatie

Ik maakte dit bananenbrood ook al eens met volkorenmeel en met amandelmeel. Wil je op de calorieën letten, dan is amandelmeel geen goed idee: 150 gram amandelmeel bevat 300 kcal meer dan 150 gram havermout.

Brood of cake?

De naam zegt het al, dit bananenbrood is meer brood dan gebak. Het bevat geen boter en geen toegevoegde suikers, dus de smaak is minder vet en minder zoet dan die van cake. Maar als je je daarop hebt ingesteld, vind ik het een prima alternatief!