Waarom gezonde gewoonten juist nu belangrijk zijn

Is het voor jou in deze periode ook zo lastig om gezond te eten en voldoende te bewegen? Zit je vooral binnen, met veel en ongezond eten binnen handbereik? Misschien eet je uit verveling, misschien eet je omdat je je gespannen voelt door deze situatie? Misschien vind je wel dat je iets lekkers verdiend hebt na weer een lange dag thuis met de kinderen terwijl je ook nog je werk probeerde te doen? 

Je bent niet de enige! Het is voor veel mensen een spannende en onzekere tijd. We hebben weinig controle over wat er gebeurt en hoe het verder gaat. Maar laat deze bijzondere situatie geen excuus zijn om terug te vallen in (of vast te houden aan) je ongezonde (eet)gewoonten. Je hebt namelijk wél nog steeds controle over wat je in je mond stopt en hoeveel je beweegt!

Laat deze bijzondere situatie geen excuus zijn om terug te vallen in of vast te houden aan je ongezonde eetgewoonten.

Juist nu is het extra belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Je voelt je dan niet alleen lichamelijk fijner, maar ook in je hoofd. Ga maar eens na, wanneer voel je je beter, als je een drukke dag afsluit met een flink stuk wandelen, of met een zak chips op de bank? Chips (of ander comfort-food) geeft op korte termijn wel een goed gevoel. Maar nadat de bodem van de zak bereikt is, is er van dat goede gevoel meestal weinig over. Je voelt je niet alleen vol, maar ook nog eens schuldig of boos op jezelf. Niet wat je in deze toch al lastige tijd kunt gebruiken!

 

Aan alle onzekerheid om je heen kan je weinig veranderen, maar aan je eetgedrag gelukkig wel!

Voel je je moe, gespannen of verveeld in deze situatie?

Probeer op een andere manier van dit gevoel af te komen in plaats van door te eten. Beweging is vrijwel altijd een goed alternatief om je beter te voelen, maar kijk wat voor jou werkt. Dat kan van alles zijn, van een klusje in huis tot het lezen van een boek of het bellen van een vriendin.

 

Merk je dat je vaak in dezelfde situaties of door dezelfde triggers naar eten grijpt of op de bank ploft? Het kan dan helpen om deze situaties actief aan een alternatieve gewoonte te koppelen. Een paar voorbeelden:

  1. ‘Altijd als ik beneden kom na het kinderen in bed leggen, ga ik een half uur buiten wandelen’ (in plaats van direct naar de voorraadkast lopen)
  2. ‘Altijd als de kinderen ’s middags buiten spelen, ga ik tien minuten touwtje springen en lees ik een stukje in mijn boek’ (in plaats van stiekem een reep chocola in je mond proppen terwijl je voor de zoveelste keer op je telefoon je social media checkt)
  3. ‘Altijd als ik TV kijk, vouw of strijk ik de was’ (in plaats van chips eten)

Het helpt als je dit niet alleen in je hoofd doet, maar het ook ergens opschrijft. Het liefst ergens waar je het ook regelmatig ziet.

Eet je meer lekkers omdat je vindt dat je dat nu verdient?

Er is niks mis met jezelf belonen na een lastige dag. Ook is het prima om de maaltijden thuis wat extra aandacht te geven nu je iedere dag thuis bent.  Maar op de lange termijn voel je je beter als je ook daarbij gezondere keuzes maakt.

 

Welke andere dingen kan je bedenken om jezelf te belonen? Een uurtje tijd voor jezelf, een extra lange douche, dat nieuwe boek dat al tijden op je verlanglijstje staat? En moeten er echt elke dag croissantjes en chocolademelk bij de lunch? Of kan je dat moment ook specialer maken met gezonde extra’s, zoals een gekookt eitje, een soepje of een lekkere (fruit)salade?

 

Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je je beter voelt over jezelf. Zeker nu, maar ook als dit alles weer voorbij is.

Wil je weten hoe ik jou hierbij kan helpen? Neem dan contact op!