5 tips verantwoord snacken

5 tips om gezonder te snacken

Betekent het weekend voor jou ook makkelijk eten, zoals friet, pizza of pannenkoeken? Dit zijn niet de meest gezonde producten, maar gelukkig is er ook in een gezond eetpatroon ruimte voor minder gezonde keuzes. Af en toe friet of pizza kan dus best. En met de volgende tips, maak je je snackavond nog net een beetje verantwoorder.

📅 Kies een vaste snackdag

Door voor een vaste snackdag te kiezen (bijvoorbeeld vrijdagavond), weet je waar je aan toe bent. Het is makkelijker om nee te zeggen tegen snacken op een andere dag. Je weet dan namelijk dat het al voor een ander moment op de planning staat. Met een vaste dag hoef je ook niet na te denken hoe lang het geleden is dat je de vorige keer iets gehaald hebt.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📋 Ben je bewust van wat je eet

Een bordje met 200 gram friet en 15 gram halfvolle fritessaus is goed voor ruim 500 kcal. Neem je daar nog een frikandel speciaal bij, dan kom je al op bijna 800 kcal uit. Een kuipje echte mayonaise? 200-300 kcal erbij. Laat je graag pizza bezorgen? Reken dan op zo’n 1200 kcal voor een medium pizza. Als je je bewust bent van de hoeveelheid calorieën in je maaltijd, kan je bepalen of het in je planning past. Wil je heel graag in het weekend een friet speciaal, dan kan je bijvoorbeeld de rest van de week je extraatjes weglaten.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥗 Begin met groenten

Een handige manier om calorieën te besparen terwijl je niet bespaart op ‘volume’, is om eerst je halve bord te vullen met groenten, sla of rauwkost, en daarna de andere helft met friet of pizza. Bij een bord friet scheelt dat zomaar 200 kcal en bij pizza nog veel meer!

⠀⠀⠀⠀⠀
🍅 Pas op met saus

Tomatenketchup heeft een slechte naam omdat er suiker in zit. Mayonaise zou dan ‘beter’ zijn. Maar als je naar calorieën kijkt, kan je voor 15 gram mayonaise wel 130 gram ketchup eten. 15 Gram mayonaise bevat namelijk beide 100 kcal, terwijl eenzelfde hoeveelheid ketchup maar 12 kcal bevat! Als je wil afvallen is een rode saus beter. Heb je liever mayonaise, dan zijn er ook minder calorierijke alternatieven beschikbaar, zoals halfvolle fritessaus (23 kcal per 15 gram).

 

🍕 Kies een alternatief

Wat voor de saus geldt, geldt ook voor je snack zelf. Vaak kan je door net een andere keuze te maken, veel calorieën besparen. Een medium afhaal-pizza levert zo’n 1200 kcal, terwijl een diepvriespizza meestal rond de 800 kcal zit.

Vervang je je frikandel speciaal door een knakworst of 2 stokjes kipsaté, dan bespaar je minimaal 100 calorieën.

Wil je meer inspiratie of tips over afvallen, gezond eten of het veranderen van je eetgedrag? Je kunt me volgen op Facebook of Instagram. Daar zal ik regelmatig updates en tips plaatsen.