afvallen en alcohol

Alcohol en afvallen

Weekend in combinatie met mooi weer gaat vaak samen met een koud biertje, wijntje of ander alcoholisch drankje in de tuin of op het terras. Vanwege Hemelvaartsdag is voor veel mensen dit weekend ook nog eens extra lang. Daarom nu mijn weekendtip alvast op donderdag. Met de vraag: alcohol drinken en afvallen, gaat dat wel samen?

Eerst een paar feiten

 

Alcohol bevat per gram 7 kcal, bijna twee keer zo veel als één gram koolhydraten of één gram eiwit

 

Alcohol levert wel energie maar geen voedingsstoffen. Je lichaam heeft er dus verder niks aan.

 

Na een paar glazen alcohol word je wat losser, waardoor je ook makkelijker over eten denkt. Die bitterballen bij de borrel vind je na 3 wijntjes ineens best een prima plan.

 

Drink je echt (te) veel, dan heeft dat ook invloed op je slaap en hoe je je de dag erna voelt. De kans is groot dat je de volgende dag ook vaker voor ongezonde producten kiest en meer eet.

 

Het drinken van alcohol vergroot het risico op bepaalde ziekten, zoals sommige vormen van kanker.

Advies

Het advies is dan ook om het liefst geen alcohol te drinken of anders maximaal één glas per dag. Af en toe een glaasje kan dus wel, maar geniet er rustig van en kies bewust!

 

Als je wilt afvallen, geldt in principe hetzelfde. Er is dan alleen minder ruimte voor extraatjes, dus je zal nog bewuster keuzes moet maken. Kies je in het weekend voor een wijntje, of een handje chips bijvoorbeeld?

Welk drankje kies je?

Er zitten grote verschillen in de hoeveelheid calorieën in één alcoholisch drankje. Niet alleen het aantal calorieën per 100 ml kan verschillen. Ook de hoeveelheid die je drinkt, varieert. Neem je een speciaal-biertje, dan is dat vrijwel altijd een flesje van 300 ml, terwijl een klein wijnglas maar 100 ml bevat.

 

Een aantal voorbeelden:

 

    • Flesje Rosé-bier (300 ml) = 135 kcal
    • Glas bier (200 ml) = 86 kcal
    • Flesje witbier (300 ml) = 135 kcal
    • Klein glas droge witte wijn (100 ml) = 67 kcal
    • Klein glas rode wijn (100 ml) = 82 kcal

 

Door slim te kiezen of  een drankje te delen, kan je dus makkelijk calorieën besparen!