hoe gezond zijn rijstwafels

Hoe gezond zijn… rijstwafels?

Rijstwafels, hoe gezond zijn die eigenlijk? Ik zie steeds vaker dat mensen die willen afvallen brood vervangen door rijstwafels of crackers. Maar zijn rijstwafels eigenlijk wel een goed alternatief voor brood?

Als je alleen naar calorieën kijkt, zijn rijstwafels een goede keuze. Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig energie. Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën.

 

Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.

Jodium

Zo is brood voor Nederlanders een belangrijke bron van jodium, dat onder andere zorgt voor een goed werkende schildklier.

 

Jodium komt van nature maar in weinig producten voor. Het zit in zeewater en in de grond. Via deze weg komt jodium in voedsel terecht. Je vindt jodium vooral in zeevis, zeewier, eieren en zuivelproducten. Vooral zeevis en zeewier staat bij de meeste mensen niet dagelijks op het menu.

 

Om er voor te zorgen dat we toch voldoende jodium binnenkrijgen,  wordt jodium toegevoegd aan bakkerszout en gejodeerd zout (jozo-zout). Zeezout bevat nauwelijks jodium.

Bakkerszout wordt voornamelijk gebruikt bij het bakken van brood. Eén snee brood bevat daardoor ongeveer 20 microgram jodium, dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid in 1 ei of in 200 ml halfvolle melk. Aan rijstwafels wordt geen bakkerszout toegevoegd, en rijstwafels bevatten dan ook vrijwel geen jodium! 

 

Vezels

Rijstwafels leveren ook veel minder vezels dan volkorenbrood. Vezels geven een vol gevoel, ze dragen bij aan een goede darmwerking en worden in verband gebracht met een lager risico op bepaalde ziekten.

 

Twee sneden volkorenbrood leveren bijna 5 gram vezels, terwijl drie rijstwafels samen nog geen gram vezels bevatten (zelfs als de rijstwafels gemaakt zijn van zilvervliesrijst). Dat is ook de reden dat rijstwafels niet in de Schijf van Vijf staan.

Er zijn nog meer verschillen. De belangrijkste vind je in de tabel hieronder. Daar vergelijk ik de voedingswaarde van 2 sneden brood met die van 3 rijstwafels. Per voedingsstof is ook het percentage van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid weergegeven.

Zoals te zien is, doen de rijstwafels het overal slechter dan brood.

 

Mag je nou nooit meer rijstwafels eten? Nee, zo erg is het niet. Af en toe een rijstwafel voor de afwisseling of als tussendoortje kan prima, maar al je brood vervangen door rijstwafels omdat je daarmee calorieën bespaart, kan je beter niet doen!

Extra beleg

Overigens is de kans best aanwezig dat als je beleg gaat meetellen, je met je 3 rijstwafels niet eens veel minder calorieën binnenkrijgt dan met 2 sneden brood. Je gebruikt dan immers 3 keer beleg en bij je brood maar 2 keer.

 

Crackers, havermout

Niet alleen rijstwafels bevatten minder voedingsstoffen dan brood. Ongeveer hetzelfde geldt voor producten als crackers en havermout. Havermout bevat wel veel vezels, maar ook vrijwel geen jodium. Het vezelgehalte van crackers varieert sterk per merk en per soort, kijk hiervoor dus op de verpakking. Maar ook hier geldt dat de meeste crackers geen bakkerszout of gejodeerd zout bevatten en daarmee dus ook geen volwaardig alternatief zijn voor brood.

Afspraak maken?

Wil jij afvallen maar wel alle voedingsstoffen binnenkrijgen?  Ik kan eens met je meekijken en een voedingsanalyse voor je doen. Neem contact op voor meer informatie of het plannen van een gratis intake gesprek!

Gratis tips en inspiratie

Wil je gratis inspiratie of tips over afvallen, gezond eten of het veranderen van je eetgedrag? Je kunt me volgen op Facebook of Instagram. Daar zal ik regelmatig updates en tips plaatsen.