afvallen weet hoeveel je eet

Weet jij hoeveel je eet?

Ik gebruik mijn keukenweegschaal bijna dagelijks, voor producten als rijst, pasta en havermout, maar ook de bakjes chips of popcorn gaan steeds vaker op de weegschaal. Waarom? Dat lees je hieronder.

Als je op de gok wat uit de zak of het pak schudt, eet je veel grotere porties.

Zo is bijvoorbeeld een portie van 25 gram noten of 40 gram muesli echt veel minder dan de meeste mensen denken. Ook de hoeveelheid pasta die je voor 1 persoon nodig hebt, wordt vaak overschat. Ik raad mij cliënten aan om per persoon 75 gram ongekookte pasta af te wegen. Vaak krijg ik de reactie dat dit bij het afwegen nog veel te weinig leek, maar na het koken en als onderdeel van een maaltijd bleek het een prima portie te zijn.

Als je wil afvallen, is het belangrijk dat je een idee hebt van hoeveel je eet.

Als je niet weet hoe groot je porties zijn, heb je ook geen idee hoeveel calorieën je binnen krijgt. En vooral met snacks of koek kan dat snel oplopen. Maar ook gezonde producten bevatten vaak meer calorieën dan je denkt. Denk daarbij aan noten, olie, avocado of gedroogd fruit. Uiteindelijk gaat het er bij afvallen om dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Het is dan wel handig als je een beetje een idee hebt van wat je nou eigenlijk eet.

Gebruik de volgende keer dat je eet of eten kookt eens de keukenweegschaal. Hoe groot zijn je gebruikelijke porties? En hoe veel eten gaat er in een standaardportie? Welke inzichten levert je dat op?

Afvallen? Zorg dat je een idee hebt van hoeveel je eet!

Afspraak maken?

Wil jij hulp bij dit proces?  Neem dan contact op voor meer informatie of het plannen van een gratis intake gesprek!

Gratis tips en inspiratie

Wil je gratis inspiratie of tips over afvallen, gezond eten of het veranderen van je eetgedrag? Je kunt me volgen op Facebook of Instagram. Daar zal ik regelmatig updates en tips plaatsen.