why-power wilskracht succesvol afvallen

Zo zet je de eerste stap naar succesvol afvallen

Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat je nu echt minder moet gaan eten of meer moet gaan bewegen? En hoe vaak doe je het vervolgens ook echt? De kans is groot dat je begonnen bent zonder goede voorbereiding. In dit artikel leg ik uit wat je kunt doen om wel een goede eerste stap te zetten op weg naar succesvol afvallen.

 

Als je in de spiegel kijkt, zegt een stemmetje in je hoofd dat je nu echt iets moet veranderen: je zou meer moeten sporten en minder moeten snoepen. Je neemt je voor om alleen nog in het weekend ongezond te eten en om vanaf nu écht vaker naar de sportschool te gaan. Dit soort goede voornemens kunnen we soms een tijdje volhouden op basis van wilskracht. We vinden dat we het moeten doen, dus zetten we ons er toe.

 

Maar na verloop van tijd wordt dit steeds moeilijker. Je ziet niet direct een positief effect, maar je moet er wel nu voor afzien. Uiteindelijk kies je steeds vaker voor korte termijn voldoening (nu iets te snoepen in plaats van iets gezonds, nu voor de TV blijven hangen in plaats van hardlopen) en na een tijdje geef je het helemaal maar op. Volgende maand weer een kans.

 

Een van de problemen is dat we vaak niet goed genoeg nadenken over waarom we iets willen: wat wil je precies bereiken? Minder snoepen is geen doel op zich. Meer sporten ook niet. En zelfs 10 kilo afvallen doe je met een reden. Ook daar zit een hoger doel achter.

Wat zit er achter jouw wens om af te vallen? Minder snoepen is geen doel op zich. Meer sporten ook niet. En ook 10 kilo afvallen doe je met een reden.

Wat zit er achter jouw wens om af te vallen? Wil je weer energie hebben zodat je je kinderen niet teleur hoeft te stellen als ze tikkertje met je willen spelen? Wil je weer kunnen sporten zonder klachten omdat dat zo’n fijne uitlaatklep is waardoor je minder last hebt van stress?

“Waarom is dat belangrijk?”

 

Door jezelf letterlijk de vraag te stellen ‘waarom is dat belangrijk?’ kan je tot de kern komen, tot jouw waarom. Hieronder zie je een voorbeeld.

Startpunt: Ik moet minder snoepen

 

>> Waarom is dat belangrijk?

Omdat ik gezonder wil eten

 

>> Waarom is dat belangrijk?

Omdat ik 10 kilo wil afvallen

 

>> Waarom is dat belangrijk?

Omdat ik me fitter wil voelen en makkelijker wil kunnen bewegen

 

>> Waarom is dat belangrijk?

Omdat ik dan met mijn kinderen tikkertje kan spelen

 

>> Waarom is dat belangrijk?

Omdat ik het belangrijk vind om dingen met mijn kinderen te doen waar zij blij van worden en ik ze daarin niet teleur wil stellen. Ik voel me dan een betere moeder.

Weten waarom je iets wil, en waar je precies naartoe werkt, is heel belangrijk. Ook dan komt het wel eens voor dat je geen zin hebt, moe bent en het liefst voor de makkelijkste weg zou kiezen. Maar als je scherp in je hoofd hebt waarom iets écht belangrijk is voor je, is het makkelijker om ook op de moeilijke momenten door te zetten en keuzes te maken die je in de juiste richting leiden.

 

Afvallen is dan ook niet meer iets dat je van jezelf moet, maar iets wat je wil, omdat het bijdraagt aan een kernwaarde in je leven.

 

Het vinden van de Waarom (de motivatie) is een belangrijke onderdeel van succesvolle (gedrags)verandering. Met clienten probeer ik daarom ook eerst scherp te krijgen wat hun einddoel is. En dan niet qua gewicht, maar wat er achter dat gewichtsdoel zit.

Weet jij al hoe jouw einddoel eruit ziet? Wat zit er achter jouw wens om af te vallen of anders te eten?

Wil je weten hoe ik jou hierbij kan helpen? Neem dan contact op! Heb je liever eerst meer tips of inspiratie? Volg me dan op Facebook of Instagram.